Ordonanța de Guvern care obligă angajatorii să achite mai mult pentru contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații cu normă parțială sau cu plata în acord a fost respinsă de Senat la votul în plen din ședința de astăzi. Astfel, documentul va fi transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare, acesta fiind Forul decizional.

Pentru a-și produce în continuare efectele, orice ordonanță emisă de Guvern trebuie aprobată ulterior prin lege de către Parlament. Totuși, parlamentarii au la dispoziție și varianta respingerii prin lege a ordonanțelor, caz în care acestea își încetează efectele.

În orice caz, votul dat azi de Senat este doar un prim pas spre o eventuală respingere a OG nr. 4/2017. Mai exact, proiectul legii de respingere urmează să fie votat și de deputați. Indiferent de decizia senatorilor, deputații vor fi cei care vor avea votul decisiv.

Eventuala respingere a OG nr. 4/2017 ar putea produce efecte numai după apariția legii în Monitorul Oficial.

Atenție! Proiectul de lege pentru respingerea OG nr. 4/2017 NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: avocatnet.ro