Noi modificări fiscale vor intra curând în vigoare, potrivit unui act normativ apărut joi în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu jumătatea lunii septembrie, șoferii vor plăti mai mult pe benzină sau motorină, ca urmare a creșterii accizelor. În același timp însă, documentul citat nu mai prevede, în forma publicată, eliminarea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice, din 2018, dar nici scutirea medicilor de la plata impozitului pe venit.

Mai multe dintre propunerile de modificare a Codului fiscal, prezentate la finalul lunii iunie în noul program de guvernare, sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 25/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017 și care va intra în vigoare duminică.

Totuși, față de forma inițială a documentului, lansată de Ministerul de Finanțe, au dispărut numeroase prevederi importante, unele dintre ele referitoare la impozitul pe venit, acolo unde se propunea, începând cu 1 ianuarie 2018scutirea de la plata impozitului pe venit pentru:

  • veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic;
  • veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu anul viitor.

Așadar, medicii nu vor mai fi scutiți de la plata impozitului pe venit, în timp ce veniturile realizate din dividende vor fi în continuare impozitate.

Tot la capitolul “propuse și eliminate” amintim și de noutățile la domeniul taxelor și impozitelor locale, acolo unde Finanțele propuneau eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate și taxarea suplimentară a persoanelor ce le vor lăsa în paragină timp de doi ani consecutivi. Și aceste reglementări, la fel ca cele de mai sus, au dispărut din cuprinsul actului citat.

Există și măsuri regăsite în documentul lansat de Finanțe și păstrate în OG nr. 25/2017, astfel că, din 2018, vor fi stabilite noi reguli de încadrare a veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, după cum urmează:

  • veniturile din activități independente sunt considerate ca fiind obținute din România, în funcție de locul desfășurării activității, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate;
  • veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.

Benzina și motorina se scumpesc curând

Chiar dacă cele mai multe dintre măsurile incluse în actul ce își așteaptă publicarea sunt programate să se aplice din prima zi a anului viitor, există și câteva prevederi ce ar urma să intre în vigoare curând, mai precis începând cu luna septembrie.

Astfel, acciza la benzină va crește de la 1.656,36 lei pe mia de litri la 2.035,40 lei pe mia de litri, iar cea la motorină de la 1.518,04 lei pe mia de litri la 1.897,08 lei pe mia de litri.

Potrivit actului normativ publicat ieri în Monitor, accizele pentru benzină și motorină vor crește gradual, în două etapte, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. De altfel, aceste niveluri vor fi valabile până în 2022, inclusiv.

Conform inițiatorilor, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația europeană, motiv pentru care țara noastră a înregistrat în luna iulie 2017 cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană și al treilea cel mai mic preț pentru motorină, după Luxemburg și Bulgaria.

“Dacă România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de prețul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană”, justificau inițiatorii creșterea accizelor, care va duce la scumpirea litrului de benzină și motorină.

Sursă: www.avocatnet.ro